Kleine steentjes muziektrainingen

Ebony Ensemble

Ebony Mahler Delft 2016 11 06

Sinds de oprichting van het ensemble in 2012, fungeert Kleine steentjes muziek als producent van het Ebony Ensemble. Het Ebony Ensemble is samengesteld uit professionele musici in een wisselende samenstelling en speelt repertoire van Brahms tot Berio. Regelmatig werken hierbij solisten mee. Oprichter, dirigent en artistiek leider van het ensemble is Michel Havenith.

Tijdens het debuutconcert in 2012 stonden onder meer het bekende Ebony Concerto van Igor Strawinsky en de spectaculaire Prelude, Fugue & Riffs van Leonard Bernstein op het programma. De daaropvolgende twee seizoenen speelde het ensemble diverse uitvoeringen van de Façade van William Walton, met medewerking van solist/recitant Robert Coupe. Met dit programma opende het Ebony Ensemble onder andere een concertserie in Amerongen, speelde het een speciale uitvoering op de British School in Voorschoten en was het te gast in de Toonzaal in Den Bosch. Het ensemble was met delen uit dit programma voor het eerst te gast in het live NPO-Radio 4 radioprogramma 'Spiegelzaal' vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Een tweede optreden volgde begin 2016 met delen uit de Folk Songs van Luciano Berio, met sopraan Irene Maessen als soliste. Eind 2016 trad het Ebony Ensemble opnieuw op in 'Spiegelzaal' met delen uit Mahler's 'Lieder eines fahrenden Gesellen' met bariton Florian Just in een arrangement voor ensemble (Farrington). Tijdens de concerten stond ook een eigen arrangement (Havenith) van Debussy's 'L'après-midi d'un faune' op het programma.

Met ingang van het seizoen 2017-18 is het Ebony Ensemble 'Huisgezelschap' van het Stadstheater in Zoetermeer waar het ensemble drie eigen programma's per seizoen uitvoert, waaronder het klassieke Nieuwjaarsconcert.

In seizoen 2018-19 volgden naast het inmiddels vaste Nieuwjaarsconcert met soliste Irene Maessen, een deel-reprise van het Mahlerprogramma met bariton Florian Just, een live-begeleiding van de Kerst-animatiefilm The Snowman in een eigen arrangement (Michel Havenith), een reprise van de Façade van Walton met recitant Robert Coupe, kamermuziekoptredens door leden van het Ebony Ensemble en diverse optredens tijdens evenementen met klassieke muziek in Zoetermeer.

Een groeiend aantal bezoekers vindt inmiddels de weg naar het ensemble. Begin juli 2019 verzorgde het Ebony Ensemble voor het eerst het slotconcert van het openluchtconcert tijdens 'Klassiek Zoetermeer'. In november 2019 schenkt het Ebony Ensemble in een speciaal programma aandacht aan de 30-jarige val van de Berlijnse muur. Kijk voor informatie over concertdata en -tijden, toegangskaarten en de meest recente informatie op de website van het Ebony Ensemble.
In het voorjaar van 2020 gaat het Ebony Ensemble weer in diverse steden in Zuid-Holland optreden met een speciaal programma rond het 250e geboortejaar van Beethoven.